Airco installeren: 6 voordelen

Een airco installeren kan je veel voordelen opleveren. Wij zetten alvast enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje. Je zou wel eens verbaasd kunnen zijn wat een airco allemaal kan:

  • Een ruimte koelen
  • Een ruimte energiezuiniger verwarmen
  • Een (relatief) goedkope investering
  • Airco installeren kan zeer snel
  • Een gezond binnenklimaat
  • Een frisse werkplek

>>> Meer over airco’s

1 Een ruimte koelen met airco

Met een airco kan je een ruimte koelen. Dat is natuurlijk het meest voor de hand liggende voordeel van het toestel. De airco toestellen blijven evolueren waardoor ze steeds krachtiger worden. Daardoor kan je al op zeer korte tijd een ruimte zo koel krijgen als je zelf wil. Om 5 uur thuis komen in een huis met de temperaturen van een serre? Een goede airco lost dat meteen op.

2 Een ruimte energiezuiniger verwarmen

Veel mensen weten (nog) niet dat je met een airco een ruimte energiezuiniger kan verwarmen. Maar, nu weet je het dus wel. Een airco die zowel kan koelen als verwarmen wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Zo’n warmtepomp gebruikt de buitenlucht als hoofdbron, maar er is ook energie nodig om dit proces in gang te zetten. Maar in vergelijking met een klassiek CV systeem op gas is een airco veel efficiënter om te verwarmen.

Door een airco te combineren met zonnepanelen benut je de installatie optimaal. Je kan dan de opgewekte zonne-energie gebruiken om je airco aan te sturen. In de video hieronder zie je hoe een klant dit in de praktijk toepast.

TIP! Het is minder verstandig om een airco te gebruiken in hartje winter om een grote ruimte helemaal te verwarmen. In de regel kan een airco zo’n 80% van de tijd ingezet worden om te verwarmen zonder bij te verwarmen.

3 Een gezond binnenklimaat

Airco’s hebben een ingebouwd filtersysteem om een gezond binnenklimaat te realiseren. Daarmee filtert de airco vuil en vocht uit de lucht. Het toestel doet dit trouwens constant wanneer het ingeschakeld is. Op die manier blijft de lucht die in je woning of kantoor circuleert gezond. Dankzij een airco zal je dus minder snel te maken krijgen met vochtproblemen en schimmels.

4 Een frisse werkplek

Met een airco toestel op kantoor houd je je werkplek lekker fris. Tijdens de zomermaanden is dat nodig om voldoende te kunnen presteren. Hoge temperaturen hebben immers een invloed op je concentratievermogen.

Voor bedrijven met meerdere kantoren is het interessant om gebruik te maken van een multisplit airco systeem. Op die manier kan je verschillende kantoren koelen met slechts één buitenunit. Zo bespaar je ruimte en geld.

5 Airco installeren kan zeer snel

Een gecertificeerde installateur met ervaring kan in een mum van tijd een airco installeren. In de meeste omstandigheden hoeft de installateur ook weinig tot geen breekwerken te doen. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat de wachttijden voor airco’s kunnen oplopen.

TIP! Wacht niet tot de zomerperiode om een airco te bestellen. Wachttijden kunnen dan hoog oplopen, waardoor je tijdens de warme zomermaanden misschien zonder airco zit.

6 Een (relatief) goedkope investering

Een airco is een relatief goedkope investering. Zeker als je weet dat je je woning energiezuiniger kan verwarmen (lees: #3). In vergelijking met andere elektrische toestellen is een airco zeker niet duur als je dit afweegt tegen het comfort dat airconditioning je biedt.


Blogartikels die je misschien ook leuk vindt

Gratis E-book Thuis Besparen op Energie

Thuis Besparen Op Energie?

Download ons GRATIS E-BOOK

  • Inclusief 40 tips waar je meteen mee aan de slag kan
  • Tips binnen 6 verschillende domeinen
  • Profiteer van een eenmalige exclusieve aanbieding!
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?