De digitale meter voor zonnepanelen? Leer er alles over!

 

 

Zijn je zonnepanelen geïnstalleerd voor 1 juli 2019?
Had je al zonnepanelen voor 1 juli 2019? Dan komen we voor 31 december 2022 bij je langs om je energiemeters te vervangen. Uiteraard krijg je vooraf van ons een persoonlijk bericht.

Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Daar wijzigt niets aan.
Ook de digitale elektriciteitsmeter kan terugdraaien, maar dat gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (af te lezen op de injectieregisters).
Als we je oude mechanische meter vervangen door een digitale meter, dan blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden.
Elke Vlaamse prosument kan maximaal 15 jaar gebruikmaken van het principe van de ‘terugdraaiende teller’. Die periode loopt vanaf de datum waarop je installatie werd in dienst genomen (datum op het keuringsattest). Deed je nadien nog een uitbreiding van je installatie, dan komt die niet in aanmerking. Met het principe van de terugdraaiende teller betaal je altijd het prosumententarief. Dat wordt forfaitair berekend op basis van het vermogen van je omvormer.
Zijn de 15 jaar voorbij? Dan krijg je een digitale elektriciteitsmeter en kom je vanaf 1 januari 2021 automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. In plaats van het prosumententarief betaal je dan netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als je dus vooral verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig. Dit voordeel bereken je via de simulator van de VREG.
Vanaf 1 juli 2019 kunnen prosumenten met een digitale meter ook zelf kiezen om over te stappen naar het nieuwe nettariefsysteem. Let wel: als je kiest voor het nieuwe systeem, dan kun je nadien niet meer terug naar het prosumententarief.
Meer info over een overstap naar het nieuwe nettarief voor prosumenten
Bekijk hier onze flyer over zonnepanelen en digitale meters

Bekijk hier onze flyer over zonnepanelen en digitale meters (version française)

Van plan zonnepanelen te installeren?
Overweeg je zonnepanelen te laten plaatsen? Goed idee!

Na de aanmelding van je installatie kom je vanzelf op onze radar voor de plaatsing van digitale meters. Ook dan krijg je vooraf een persoonlijk bericht van Fluvius om een afspraak te maken.
Nog tot 31 december 2020 is het principe van de terugdraaiende teller automatisch van toepassing, geldig voor 15 jaar (zie boven).
Laat je pas na 31 december 2020 zonnepanelen plaatsen? Dan kom je automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem met netkosten op basis van je werkelijke afname.
Wil je binnenkort graag een batterij aansluiten op je installatie
De Vlaamse overheid biedt vanaf 1 augustus 2019 een batterijpremie aan voor gezinnen met een digitale elektriciteitsmeter.
De premie zelf vraag je aan bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Je hebt daarvoor wel een attest van Fluvius nodig.

Meer over de premie voor thuisbatterijen.

Veelgestelde vragen over digitale meters en zonnepanelen


Blogartikels die je misschien ook leuk vindt

Gratis E-book Thuis Besparen op Energie

Thuis Besparen Op Energie?

Download ons GRATIS E-BOOK

  • Inclusief 40 tips waar je meteen mee aan de slag kan
  • Tips binnen 6 verschillende domeinen
  • Profiteer van een eenmalige exclusieve aanbieding!