De slimme meter en zonne-energie

Vanaf 1 januari 2019 start Vlaanderen met het invoeren van slimme meters in onze woningen. De voorbije weken kreeg het voorstel van energieminister Bart Tommelein (Open VLD) heel wat tegenstand. Ondertussen zijn de gemoederen bedaard. En terecht, want de slimme meter is een goede zaak voor ons allen.

De digitale meter zal de voorbijgestreefde mechanische Ferrarismeter moeten vervangen. Deze simplistische teller is namelijk niet in staat om uw stroomverbruik precies op te volgen. Het gevolg is dat de energieleverancier ons energieverbruik in probeert te schatten en op basis daarvan betalen we maandelijks een voorschot.

In de toekomst zal dat niet meer het geval zijn aangezien de slimme meter via een elektronisch scherm steeds afname van -en injectie in het distributienetwerk weergeeft. Compensatie en vermarkting van het overschot is ook via dit systeem technisch mogelijk. Het is dus niet zo dat dit enkel mogelijk is bij analoge meters met terugdraaiende tellers.

Slimme teller versus terugdraaiende teller
De terugdraaiende teller in werking.
“Hernieuwbare energie is de toekomst”

Minister Tommelein verzekert dan ook aan Het Nieuwsblad dat de digitale meter in geen geval een bedreiging vormt voor zonnepanelen. “Mensen die zonnepanelen hebben of van plan zijn om er te leggen moeten niet vrezen. Met het zonneplan zet de Vlaamse regering volop in op zonne-energie. Ik zal absoluut niet dulden dat het draagvlak opnieuw ondermijnd wordt. Hernieuwbare energie is de toekomst”, aldus Tommelein.

De digitale meter zal vooral voordelig zijn voor eigenaars van zonnepanelen of warmtepompen. Zij betalen nu noodgedwongen een prosumententarief op basis van het vermogen van de omvormer. Binnenkort zal dat niet meer hoeven. Ook kunnen gebruikers dankzij de slimme meters hun verbruik gerichter gaan sturen. Zo kunnen ze ervoor kiezen om meer stroom af te nemen op momenten dat de zon schijnt en zo profiteren van goedkopere tarieven.

Bezorgdheid om de slimme meter

De oppositiepartijen sp.a en PVDA uitten hun bezorgdheid over de extra kosten (circa 200 euro) voor de plaatsing van die slimme meter. De energietransitie mag immers niet enkel aan de verbruiker doorgerekend worden aangezien de energieleveranciers ook hun slag slaan met de nieuwe meters. Volgens hun mogen de kosten in geen geval wegen op de schouders van de consumenten die geen zonnepanelen hebben.

Voor gezinnen zonder zonnepaneleninstallatie is het nu het ideale moment om zonnepanelen te overwegen. Het is immers zo dat een opgebouwd overschot op de teruggedraaide teller overgedragen wordt op de nieuwe teller indien u voor 2019 nog zonnepanelen laat installeren. Aarzel dus niet en laat onze deskundigen van WOPA een vrijblijvende offerte uitwerken voor een installatie op maat van uw verbruik. Neem gerust contact met ons op indien u nog vragen heeft over de slimme meter.


Blogartikels die je misschien ook leuk vindt

Gratis E-book Thuis Besparen op Energie

Thuis Besparen Op Energie?

Download ons GRATIS E-BOOK

  • Inclusief 40 tips waar je meteen mee aan de slag kan
  • Tips binnen 6 verschillende domeinen
  • Profiteer van een eenmalige exclusieve aanbieding!
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?