Groenestroomcertificaten: wie krijgt ze nog?

Over groenestroomcertificaten worden nog steeds veel onwaarheden verspreid. Geïnteresseerden in zonnepanelen zien door de overload aan informatie vaak de bomen door het bos niet meer. Echter voor particulieren die nu willen investeren in een zonnepaneleninstallatie is de situatie zo klaar als een klontje: je hebt geen recht meer op deze certificaten.

>>> Meer over zonnepanelen

Het positieve aan dit verhaal is dat de totaalprijs van een installatie fors gedaald is ten opzichte van enkele jaren geleden. Dit terwijl de technologieën er alleen maar op vooruit gegaan zijn. Uiteindelijk doe je op dit moment dus nog een gouden zaak.

Zonnepanelen certificaten

Wie heeft tegenwoordig nog recht op certificaten voor zonnepanelen? Het antwoord is heel simpel. Enkel installaties met een vermogen groter dan 10 kW kunnen nog groenestroomcertificaten krijgen. Dit geldt voor installaties die na 14 juni 2015 gekeurd zijn. Installaties die vroeger gekeurd zijn maken wel enigszins aanspraak op certificaten.

Als installateur mag je bij particulieren zelden of nooit zonnepanelen met een vermogen groter dan 10 kW aansluiten op één omvormer. Daardoor kunnen gezinnen op dit moment normaal geen certificaten meer krijgen. Bedrijven daarentegen kunnen voor grote projecten wel nog aanspraak maken op groenestroomcertificaten.

De oude subsidie voor zonnepanelen 

De hoge zonnepanelen subsidies die in de periode 2007 – 2012 werden uitgedeeld, zitten nog vers in het geheugen. De overheid heeft met haar ondersteuningsbeleid een bepaald verwachtingspatroon gecreëerd dat nu nog steeds geldt. Daardoor denken sommige investeerders dat ze nu minder voordelig af zijn omdat ze geen groenestroomcertificaten krijgen.

Maar zelfs als je de subsidies aftrekt van de hogere totaalprijs toen, ben je nog steeds de grote winnaar als je vandaag investeert in zonnepanelen. En daar zijn verschillende redenen voor.

Voordeel halen uit groenestroomcertificaten?

Enkel bedrijven of ondernemingen die installaties met een vermogen van 10 kW aansluiten op één omvormer komen in aanmerking. Voor ondernemingen kan je hier enorm veel voordeel uit halen.

TIP! Bekijk onze case-study bij Vandersanden Steenfabrieken in Spouwen waar we 3.704 zonnepanelen installeerden!


Blogartikels die je misschien ook leuk vindt

Gratis E-book Thuis Besparen op Energie

Thuis Besparen Op Energie?

Download ons GRATIS E-BOOK

  • Inclusief 40 tips waar je meteen mee aan de slag kan
  • Tips binnen 6 verschillende domeinen
  • Profiteer van een eenmalige exclusieve aanbieding!
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?