Groepsaankoop zonnepanelen: verstandig of niet?

Een groepsaankoop voor zonnepanelen lijkt in eerste instantie alleen maar voordelig. Je kan op korte termijn zonnepanelen aanschaffen aan lage prijzen. De promotors claimen dat ze deze lage bodemprijzen kunnen aanbieden dankzij de grootte van de bestelling. In werkelijkheid blijkt kwaliteit te moeten inboeten voor de prijs.

Houd daarom rekening met deze drie criteria:

  • Dakhaken van goede kwaliteit en vastgeschroefd
  • Aantal zonnepanelen afgestemd op het verbruik van je woning
  • Voldoende garantie op de panelen en omvormer

>>> Meer over zonnepanelen

Erkende zonnepanelen installateur

Op het eerste gezicht lijkt het om dezelfde installaties te gaan die erkende installateurs verkopen. Het gaat vaak immers om identieke zonnepanelen. Het verschil zit hem echter in de details. De ervaring leert ons dat zulke groepsaankopen voor zonnepanelen vaak dakhaken van mindere kwaliteit leveren. De installateur monteert de zonnepanelen dan door middel van een goedkoop en minder veilig kliksysteem. Vaak hebben zulke installaties ook te weinig dakhaken waardoor de zonnepanelen niet veilig bevestigd zijn aan je dak.

Informeer je dus grondig. Vraag steeds na welk soort dakhaken de installateur zal gebruiken en op welke manier ze deze zullen monteren. In het beste geval schroeft de installateur verstelbare dakhaken rechtstreeks vast. Hierdoor is het risico op verschuivingen en beschadigingen miniem.

Groepsaankoop zonnepanelen dakhaak
De dakhaak is vastgeschroefd in de panlat.

Minder rendement bij groepsaankoop zonnepanelen

Groepsaankopen voor zonnepanelen bieden meestal slechts enkele acties aan. Je hebt in dat geval weinig controle over het aantal zonnepanelen dat de firma zal plaatsen. Indien het aantal panelen niet afgestemd is op het verbruik van je woning zal het rendement van de installatie niet optimaal zijn. Op lange termijn kan zo’n groepsaankoop dan ook minder voordelig voor je zijn.

Om zorgeloos te kunnen profiteren van je installatie is het belangrijk dat je installatie een goede garantie geniet. Zonnepanelen via groepsaankopen hebben gemiddeld een relatief korte garantieperiode. Hetzelfde geldt ook voor de omvormer. Een korte garantieperiode kan je in combinatie met slecht gemonteerde dakhaken duur komen te staan.

Onze boodschap is dan ook om prijzen te vergelijken en niet louter op korte termijn te denken. Hoewel lage prijzen aantrekkelijk lijken, kunnen ze op lange termijn minder voordelig zijn.

>>> Vraag meteen een vrijblijvende offerte aan


Blogartikels die je misschien ook leuk vindt

Gratis E-book Thuis Besparen op Energie

Thuis Besparen Op Energie?

Download ons GRATIS E-BOOK

  • Inclusief 40 tips waar je meteen mee aan de slag kan
  • Tips binnen 6 verschillende domeinen
  • Profiteer van een eenmalige exclusieve aanbieding!
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?