Omvormer zonnepanelen: hoe kies je de juiste?

De juiste zonnepanelen omvormer is van cruciaal belang voor jouw installatie. Het is dan ook belangrijk dat een installateur je hier voldoende uitleg over geeft. Een omvormer zet immers gelijkstroom om in wisselstroom zodat jij die elektriciteit kan gebruiken. De combinatie tussen omvormer en zonnepanelen is dan ook niet te onderschatten.

Houd deze 6 criteria alvast in het achterhoofd:

  • Vermogen van de omvormer
  • Type van de omvormer
  • Op welke manier kan je de omvormer uitlezen
  • Kwaliteit van het merk (Tip: SolarEdge)
  • Schaduwinval op de zonnepanelen
  • Garantie op de omvormer

>>> Meer over zonnepanelen

Vermogen omvormer

Het lijkt logisch dat het vermogen van de installatie (uitgedrukt in wattpiek) gelijk moet zijn aan het vermogen van de omvormer, maar dit is niet het geval. Het vermogen voor een installatie wordt immers steeds bepaald voor ideale weersomstandigheden, daardoor kan een omvormer met een iets kleiner vermogen ook voldoende zijn voor een installatie in België. In de regel geldt dat installaties in België aan 85% van het totale vermogen zitten. Vraag je installateur dus om voldoende uitleg.

Type omvormer

De naam van het type omvormer geeft vaak heel wat prijs over de omvormer. Neem bijvoorbeeld de SMA Sunny Boy 4000TL. 4000 weerspiegelt het vermogen in wattpiek. Daar mag je zeker 200 Wp bijtellen om het maximale vermogen te weten. TL staat dan weer voor ‘transformatorloos’. Transformatorloze omvormers hebben doorgaans een beter rendement. Tenslotte is het belangrijk om te weten of je een 1- of 3-fase aansluiting nodig heeft en wat het maximale vermogen hiervan is. Informeer je dus op voorhand.

Omvormer uitlezen

Een omvormer kan op verschillende manieren uitgelezen worden. Dit kan via bluetooth, ethernet, WiFi, USB en via een ingebouwde webserver. De ene fabrikant heeft een eenvoudigere interface dan de andere. Hier kan je dus best even bij stilstaan vooraleer je een keuze maakt.

SMA omvormer

Hoewel veel mensen onterecht alle Europese producten verheerlijken, levert het Duitse SMA omvormers van topkwaliteit. Dit gerenommeerde merk heeft al meer dan 35 jaar ervaring in de branche. De SMA Sunny Boy zie je dan ook bij veel gezinnen op zolder of in de garage. Het is een compacte omvormer met een mooi rood design.

SolarEdge omvormer

Net zoals SMA biedt SolarEdge omvormers van topniveau aan. Het Amerikaanse bedrijf doet er zelfs nog een schepje bovenop en levert power optimizers bij haar omvormers. Dankzij optimizers haal je het maximum uit je installatie. Zelfs bij installaties met schaduwinval blijft het rendementsverlies zo beperkt mogelijk. Zonder optimizers rekent de omvormer de volledige installatie af op schaduwinval op enkele zonnepanelen. Power optimizers worden achter elk paneel geplaatst zodat elk paneel individueel maximaal zal presteren.

Een handige feature bij SolarEdge is de zeer specifieke monitoring van je installatie. Je kan perfect zien welke zonnepanelen beter presteren dan anderen. Dit alles vind je terug in een mooie interface met grafische analyses.

TIP! Rendementsverlies door schaduw kan ook beperkt worden door een tweede lus te maken. Dit kan enkel wanneer de omvormer voldoende trackers heeft. De panelen die minder presteren worden dan apart aangesloten. Meestal is het echter interessanter om te opteren voor power optimizers.

Garantie omvormer

Last but not least: garantie. 5 jaar is een minimumvereiste voor productgarantie op een omvormer, maar het kan ook serieus oplopen. SolarEdge biedt bijvoorbeeld vaak 12 jaar productgarantie. De mogelijkheid bestaat er vaak in om extra garantie aan te kopen bij de fabrikanten, maar dit is af te raden omdat defecten heel weinig voorkomen in die periode.


Blogartikels die je misschien ook leuk vindt

Gratis E-book Thuis Besparen op Energie

Thuis Besparen Op Energie?

Download ons GRATIS E-BOOK

  • Inclusief 40 tips waar je meteen mee aan de slag kan
  • Tips binnen 6 verschillende domeinen
  • Profiteer van een eenmalige exclusieve aanbieding!
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?