Opbrengst zonnepanelen: 5 criteria

De opbrengst van zonnepanelen bepalen is niet altijd evident als je de specifieke situatie niet kent. Elk gezin of bedrijf heeft een unieke situatie met een uniek verbruik. Daarnaast zijn er tal van andere factoren zoals kwaliteit, plaatsing, oriëntatie van het dak en schaduwinval die het rendement van je installatie bepalen.

>>> Meer over zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt beïnvloed door tal van factoren:

  • Soort zonnepaneel
  • Hellingsgraad
  • Oriëntatie
  • Schaduwinval
  • De leeftijd van de zonnepanelen

1 Soort zonnepaneel

Het soort zonnepaneel heeft uiteraard een sterke invloed op het rendement van zonnepanelen. We kunnen 3 soorten onderscheiden: amorf zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen en monokristallijn zonnepanelen.

Deze zijn gerangschikt van minst rendabel naar meest rendabel. Uiteraard zijn mono kristallijn zonnepanelen duurder dan amorf zonnepanelen. Wanneer je echter over een heel groot dakoppervlak beschikt kunnen amorf zonnepanelen ook zeer interessant zijn. Poly kristallijn panelen zijn dan weer erg interessant bij minder hoge temperaturen en veel bewolking.

2 Hellingsgraad dak

Daken met een hellingsgraad tussen 20° en 50° worden beschouwd als geschikt voor zonnepanelen. De meest gunstige situatie is weggelegd voor daken met een hellingsgraad rond de 36°. Hoe verder hiervan afgeweken word, hoe groter het rendementsverlies.

Voor platte daken bestaan ook voldoende oplossingen.

3 Oriëntatie dak

Zonnepanelen leveren een optimaal rendement wanneer ze georiënteerd zijn op het zuidoosten of het zuidwesten. Toch kunnen daken met een oostelijke of westelijke oriëntering ook voldoende energie produceren indien bijvoorbeeld het soort paneel en de hellingsgraad zeer gunstig zijn.

4 Schaduwinval zonnepanelen

Als je installatie gehinderd wordt door schaduwinval verliezen je zonnepanelen rendement. Schoorstenen maar ook bomen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Echter dankzij de juiste omvormer kan je het rendementsverlies door schaduw beperken.

5 Leeftijd zonnepanelen

Jaarlijks verliezen zonnepanelen rendement. Dit is echter slechts 0,5%.

Terugverdientijd zonnepanelen

De korte terugverdientijd van zonnepanelen maakt het een zeer interessante investering. De opbrengst van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gestegen. Dat is vooral te danken aan de forse prijsdaling van installaties. Daardoor bedraagt de gemiddelde besparing per jaar bijna steeds meer dan 10%. Daardoor heb je je investering doorgaans al binnen de 10 jaar terugverdiend.


Blogartikels die je misschien ook leuk vindt

Gratis E-book Thuis Besparen op Energie

Thuis Besparen Op Energie?

Download ons GRATIS E-BOOK

  • Inclusief 40 tips waar je meteen mee aan de slag kan
  • Tips binnen 6 verschillende domeinen
  • Profiteer van een eenmalige exclusieve aanbieding!
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?