Zonne-energie is een belangrijke (hernieuwbare) energiebron in België. Steeds meer gezinnen kiezen de zon als betrouwbare energiepartner. Dat is helemaal niet zo gek als je weet dat je een zonnepaneleninstallatie al op 10 jaar kan terugverdienen. Maar hoe werkt zonne-energie nu precies?
Het hele proces kan je kort samenvatten in 5 stappen:
- Zonlicht schijnt op de zonnepanelen
- Er ontstaat elektrische spanning in de zonnecellen
- De gegenereerde gelijkstroom wordt naar de omvormer geleid
- De omvormer zet de gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom
- Een elektriciteitsmeter registreert het verbruik
Hoe werkt zonne-energie?
Veel mensen vragen zich af hoe zonne-energie werkt. Meestal hebben ze echter geen behoefte aan een technische uitleg. Daarom leggen we het mechanisme achter een zonnepaneleninstallatie in klare taal uit.
Een fotovoltaïsche installatie bestaat in de eerste plaats natuurlijk uit zonnepanelen. Zo’n zonnepaneel is een combinatie van tientallen zonnecelen. Deze cellen vangen het zonlicht op en genereren gelijkstroom.
Wat zijn zonnecellen?
Zonnecellen hebben een gemiddelde oppervlakte van 10cm². Ze zijn (meestal) opgebouwd uit twee lagen silicium. Doordat zonlicht invalt op de twee verschillende siliciumlagen ontstaat er een elektrische spanning. Deze elektrische spanning wordt gebundeld per zonnepaneel.
Zonnepanelen zijn steeds in serie geschakeld. Op die manier kan de gegenereerde gelijkstroom makkelijk naar de omvormer geleid worden. De omvormer is immers verantwoordelijk voor het omzetten van de gelijkstroom in bruikbare wisselstroom. Daardoor kan je binnenshuis profiteren van je zonne-energie.
Werking elektriciteitsmeter
De elektriciteitsmeter bepaalt tenslotte het verbruik van de pv-installatie. We onderscheiden twee soorten meters: de terugdraaiende meter en de slimme meter.
Bij een terugdraaiende meter zie je de teller letterlijk terugdraaien wanneer je te veel energie produceert. Dat komt omdat afname en injectie via hetzelfde kanaal geregistreerd worden.
Vanaf januari 2019 zullen alle terugdraaiende meters vervangen worden door slimme meters. Deze meters registreren de afname en injectie apart. Vanaf dan hoef je je meterstand niet jaarlijks door te geven aangezien je netbeheerder je verbruik steeds via het internet kan monitoren.