Airco kopen: soorten en prijzen

Je wil dus een airco kopen? In dit artikel vertellen we je alvast meer over soorten en prijzen van vaste airco’s in de vorm van wandtoestellen en plafondtoestellen. Deze soorten onderscheiden we alvast: 

  • Monoblock airco
  • Single split airco
  • Multisplit airco

>>> Meer over airco’s

Monoblock airco

Een monoblock airco is een airco zonder buitenunit. Je hoeft dus geen ruimte buitenshuis te voorzien voor de omvangrijke buitenunit. Er worden enkel twee luchtroosters gemonteerd aan de buitenzijde van de woning.

Het nadeel van een monoblock airco is dat sommige uitvoeringen relatief groot en lawaaierig zijn. Bij een airco met buitenunit bevinden de lawaaierige elementen zich buiten de woning. Bij een monoblock airco zitten die elementen gewoon in het wandtoestel. Er kan dus soms wat geluidshinder zijn. 

WOPA plaatst zelf geen airco’s met dit systeem aangezien de vraag te klein is.

TIP! Heb je onze checklist al gelezen voor het kiezen van een airco installateur?

 

Single split airco

Een vaste single split airco heeft één binnenunit en één buitenunit. Daardoor is de binnenunit compacter dan bij een monoblock airco. Dat oogt esthetisch uiteraard mooier. De lawaaierige compressor bevindt zich bij deze soort wel in de buitenunit. Daardoor maken split airco’s zeer weinig lawaai. Dankzij de nieuwste technologieën worden ze steeds stiller en stiller.

Een split airco is moeilijker te installeren dan een monoblock airco. De installateur heeft er ook meer werk aan. Een vaste airco kopen met buitenunit kost dan ook meer in vergelijking met een monoblock airco. 

Multisplit airco

Een multisplit airco systeem heeft één buitenunit en meerdere binnenunits. Dit systeem is aangewezen voor woningen of bedrijven met meerdere ruimtes die gekoeld of verwarmd moeten worden. De vermogens en de soorten binnenunits kan je zelf per ruimte bepalen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een wandmodel in de woonruimte en een plafondmodel in de slaapkamer.

Het spreekt voor zich dat dit systeem meer werk van de installateur vergt. Deze oplossing is dan ook duurder dan de andere soorten. Het is echter wel voordeliger om voor een multisplit met 3 binnenunits te kiezen in plaats van 3 single split airco’s

Airco prijs

Een single split airco vind je vanaf 1.000 euro exclusief BTW. In dit geval gaat het dan om een ruimte van zo’n 60m³. De prijzen voor een multi split systeem beginnen al vanaf 1.500 euro exclusief BTW voor een duo split airco met kleine ruimtes. Uiteraard zijn er verschillende merken en soorten. Daardoor zijn de prijzen erg uiteenlopend.

Vaste airco kopen?

Wist je dat je slechts 6% BTW betaalt op een airco installatie indien je privéwoning ouder dan 10 jaar is? Het standaardtarief bedraagt 21%.


Blogartikels die je misschien ook leuk vindt

Gratis E-book Thuis Besparen op Energie

Thuis Besparen Op Energie?

Download ons GRATIS E-BOOK

  • Inclusief 40 tips waar je meteen mee aan de slag kan
  • Tips binnen 6 verschillende domeinen
  • Profiteer van een eenmalige exclusieve aanbieding!
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?